Nieuwsbrief

Nachtlied

Camerata Aetas Nova presenteert:

N A C H T L I E D

27 november 2010, 20u
Predikherenkerk, Leuven

Beste Camerata-connectie !

U herinnert zich zeker wel dat wij, de Camerata Aetas Nova, eind 2008 in de prestigieuze wedstrijd van Koor&Stem en Canvas de titel “Koor van het Jaar” veroverden.  We zijn er nog steeds trots op, en het vormde bovendien een mooi opstapje naar onze tiende verjaardag. Sindsdien is het druk geweest, zéér druk!  We hebben veel gezongen, en u kon ons op heel wat plaatsen tegenkomen, maar we hebben u daardoor – toegegeven – via deze weg wat verwaarloosd, maar hier zijn we weer.  Want een feestjaar vraagt om actie, en die komt eraan.    

Labels:

Baltic Nights

Men kan met enige recht-en-reden stellen dat de enige echte, consistente en kwaliteitsvolle vernieuwing in het internationaal koorrepertoire van de laatste dertig jaar ons uit het Noorden is komen verblijden. De in de Baltische staten (Letland, Estland en Litouwen) vanouds heersende rijke en bijzonder actieve koorcultuur leverde daar een rijke voedingsbodem voor. Maar tegelijkertijd was de toch wel uiterst noordelijke ligging van die landen ook een hinderpaal voor de verspreiding daarvan. Langzamerhand sijpelde dan toch een en ander door naar "beneden". Historisch - en romantisch voorafgegaan door echo’s uit Scandinavië (Sibelius of Grieg bv.) - was vermoedelijk de eerste grote nieuwe naam die van de Fin Einojuhani Rautavaara. Die bakende de weg voor meer van dat moois. En die nieuwe generatie bleek al snel voortreffelijk én verrassend. (De Camerata pikte bv. al vlug ook de Fin Jaakko Mäntyjärvi op.) Dat die componisten allemaal ook nog een eigen stem bleken te hebben, tegelijk vernieuwend én toegankelijk voor zowel zangers als toehoorders, was verrijkend en blijvend.

Uit dat repertoire put het koor vanavond een reeksje parels. De Litouwer Miškinis en de Let Vasks (wiens indrukwekkende Plainscapes bij ons te horen vallen) zijn ondertussen - en terecht - haast mainstream namen in de concertprogramma’s van zowel orkesten als koren geworden. Ook bij ons dus, maar er vallen nog wel meer boeiende ontdekkingen in ons kleurrijk programma te doen, en daar nodigen we jullie met plezier én overtuiging voor uit.

Labels:

De Profundis

Beste,

Het zal jullie niet verbazen dat ook de Camerata Aetas Nova zich met overtuiging schaart bij al die vele verenigingen, koren, artistieke kringen, theatergroepen, etc. die beseffen dat het in 2018 precies 100 jaar geleden was dat op 11/11 de vrede werd getekend – en dat na een van de gruwelijkste oorlogen uit de geschiedenis.  Het schreeuwt om enige bezinning...

Haar eigen interesses en bezigheden getrouw, doet de Camerata dat met koormuziek.  In bijlage vinden jullie dan ook de affiche voor ons volgend concert.  Dat wil – onder de titel De Profundis – zijn toehoorders in de sfeer van 17de-eeuwse Requiems brengen.  Centraal staat daarbij de Missa pro Defunctis van de Portugese polyfonist Frey Manuel Cardoso, verbonden aan de kathedraal van Évora.  Die was en blijft een monument uit die latere polyfone traditie, waardoorheen reeds de 'modernere' klanken van de volgende tijden hun weg zochten.  Dit Requiem zelf wordt dan – naar aloude liturgische tradities – verder aangevuld met typische gezangen van bv. diens land- en tijdgenoten uit de Iberische traditie zoals een Cristóbal de Morales, en een Duarte Lóbo, of de Italiaan Theodoro Riccio...

Voor deze gelegenheid doet de Camerata beroep op een specialist terzake: Arnout Malfliet (uit de school van  Paul Van Nevel!) had een stevige voet tussen de deur bij de voorbereiding van dit concert, werkte er met ons intensief aan, en verzekert: dit wordt een sfeervol en ingetogen gebeuren in de altijd weer verrassende Abdijkerk van Vlierbeek.

Noteer alvast zaterdag 1 december 2018, 20u in jullie agenda.
Als gewoonlijk: reserveren kán via onze enige echte webpagina: http://www.camerata.be/reservatie.

Labels:

An evensong for Good Friday

Camerata Aetas Nova leidt je muzikaal naar Pasen

Voor haar volgende concert wil de Camerata de luisteraar helemaal in de bijzondere sfeer van de Goede Week en Pasen brengen. Daarvoor kozen we dan ook een bijzonder format: de Anglicaanse Evensong. Dat is zowat een equivalent van de Roomse vesperdienst, en haast elke belangrijke toondichter uit de Britse geschiedenis schreef er (vaak van zijn beste) muziek voor. In dit geval spitsen we die liturgie helemaal toe op Goede Vrijdag, de centrale en emotioneel geladen brugdag tussen Witte Donderdag en paaszaterdag.

De Camerata doet haar aloude reputatie eer aan wanneer ze daarvoor inspiratie zoekt in de Engelse koormuziek uit de 20ste en 21ste eeuw. Namen als Benjamin Britten, William Walton en Herbert Howells zijn tot op vandaag niet weg te denken uit de overvloedige rijkdom van de Anglicaanse muziek. Van Howells staan zijn indrukwekkende Nunc Dimittis & Magnificat op het programma. Maar ook recentere namen als Gabriel Jackson (van wie we destijds in ons programma Kwintessens het imponerende Lux Mortuorum mochten zingen) en Kenneth Leighton komen met sfeervolle en vaak bijzonder spannende muziek aan bod. Enkele korte bijbelfragmenten uit de oude King James Bible houden de luisteraar bij de les, en naar goede Anglicaanse gewoonte zorgt orgelmuziek voor rustpunten. Die laatste zijn tijdens dit concert in de goede handen van organist Peter Jeurissen. Het openings- en slotkoraal (beide uit het repertoire van "de oude Bach", maar dan in een Engelse versie) kunnen de toehoorders zelfs meezingen.

Met dit programma helpen we je dit jaar graag aan ingetogen klankkleuren bij jouw opgang naar Pasen!

zondag 25/03 om 15u
abdij Keizersberg, Leuven

Tickets via www.camerata.be/reservatie of via de koorleden.

Labels:

Ein deutsches Requiem

Vroeg of laat moest het ervan komen: Camerata Aetas Nova waagt zich aan “het grote repertoire”. Én dat in een meer dan gelukkige samenwerking met het koor Viermaliks, geen ontmoeting van vreemden, maar eerder een osmose. Uiteraard wordt het een uitvoering met een twist. Brahms’ Deutsches Requiem heeft zich natuurlijk – en terecht – als incontournable bewezen, en dat meestal in de versie voor koor en orkest. Wij gaan echter voor de “kleine versie”: alle noten zijn er uiteraard, maar in een intieme setting. Dat wil zeggen met de transcriptie van de orkestpartijen voor vierhandig piano van de hand van de componist zelf.

Dat levert een resultaat op dat het werk in verschillende opzichten recht doet: de tekstselectie van Brahms richt zich immers vooral, en met overtuiging, op troost voor de levenden. Hier géén spectaculair Dies irae dus, maar hoogstens visioenen van een ewige Freude. En ook in het vijfde deel (met de altijd weer ontroerende sopraansolo), dat men al sinds de eerste uitvoering rechtstreeks in verband brengt met de dood van Brahms’ moeder, ruimt de Traurigkeit plaats voor zachte en doordachte Trost en – alweer – Freude. De transparantie die twee kamerkoren, vergezeld van een begeleiding van de allerhoogste kwaliteit, kunnen verlenen aan dit werk is pure winst: hier klinkt een sereen omgaan met het onafwendbare einde. Met andere woorden: dit wordt een herfstconcert dat doorheen verdriet het uitzicht niet verliest.

zaterdag 19/11 om 20u
Sint-Pieterskerk, Mechelen
zondag 20/11 om 15u
abdij Keizersberg, Leuven

Tickets via www.camerata.be/reservatie of via de koorleden.

Labels:

Werkjaar 2016-2017

Beste allen,

Camerata Aetas Nova startte zopas een nieuw werkjaar, en we hebben er zin in!
Omdat ze niet vroeg genoeg in uw agenda gemarkeerd kunnen staan, brengen we u graag nu al op de hoogte van de komende concerten:

 • Zaterdag 1 oktober om 20u, Sint-Jozefskerk (Leuven):
  Korenontmoeting met Ensemberlino Vocale (Berlijn), jong-dameskoor Arion (Leuven) en Camerata Aetas Nova (Leuven).
  Reserveer hier je kaarten.
   
 • Zaterdag 19 november om 20u, Sint-Pieterskerk (Mechelen) en
  Zondag 20 november om 15u, Abdij Keizersberg (Leuven):
  Ein deutsches Requiem - Johannes Brahms, i.s.m. Vocaal Ensemble Viermaliks (Mechelen).
  Reserveer hier je kaarten.

Meer info volgt!

Vriendelijke groeten,
Camerata Aetas Nova

www.camerata.be

Labels:

Uitnodiging

Het Leuvense jong-dameskoor Arion en Camerata Aetas Nova nodigen u uit op een

KORENONTMOETING MET ENSEMBERLINO UIT BERLIJN !

Het ensemberlino vocale (Duitsland), een van de toonaangevende Duitse kamerkoren, reist door België en concerteert in Leuven! Dit topkoor, onder leiding van Matthias Stoffels, is laureaat van verschillende wedstrijden, en won reeds enkele keren de Berliner Chorwettbewerb als beste kamerkoor.  Het koor staat bekend om zijn uitgebreide repertoire en zijn soms experimentele, veeleisende projecten.

De twee ontvangende Leuvense koren, Camerata Aetas Nova en Arion, leiden het gastkoor in. U hoort dus de drie gerenommeerde koren aan het werk, en er is ook één stuk met de drie koren samen gepland.  Het belooft dan ook een "bonte", multiculturele avond te worden, met werk van Vlaamse, Duitse, Engelse, Noord- en Zuid-Amerikaanse componisten op het programma.  

Wanneer? Zaterdag 1 oktober 2016 om 20u00
Waar? Sint-Jozefskerk (Bogaardenstraat) in Leuven
Inkom? Slechts €5 (kinderen -12 jaar: €2,5). 
Kaarten te verkrijgen via deze website, bij de koorleden of via Koor&Stem Vlaams-Brabant vzw.

Van harte welkom!
Camerata Aetas Nova & Arion

Meer info: www.camerata.be / www.arion-leuven.be / www.ensemberlino.de

Labels:

Chichester Psalms

Leonard Bernstein’s Chichester Psalms met 2 Leuvense top-koren

Zaterdag 21 mei 2016, 20u00
Boodschapkapel Heilig-Hartinstituut
Naamsesteenweg 355, Heverlee

Wanneer twee Leuvense koren, die allebei de hoogste scores halen in de Brabantse Provinciale koorwedstrijden, afspreken om samen in de weinig bekende maar bijzonder rijke en interessante Amerikaanse religieuze koorliteratuur van de laatste 120 jaar te duiken, dan moet dat wel een bijzonder programma worden.  Vandaar dus dit kleurrijk geschakeerde concert in de schitterende kapel van het H.-Hart-instituut van Heverlee.  Op het programma staan de altijd weer verrassende, kleurrijke Chichester Psalms van Leonard Bernstein (van West Side Story-faam).  Die worden omringd door (deels tweekorige) werken van Charles Ives, Lukas Foss, Morten Lauridsen, Steven Stucky, William Hawley, Brian Galante en Jake Runestad.

Met:
Camerata Aetas Nova o.l.v. Dieter Staelens
Musa Horti o.l.v. Peter Dejans
Peter Pieters, orgel
Leen Van der Roost, harp
Tom Pipeleers, slagwerk
 

Tickets en info:
www.30cc.be en via de koorleden.

 

Labels:

Camerata Aetas Nova bezorgt warme muziek voor kerst en winter!

Na het uitverkocht kerstconcert van 2014, Leysen voor een stille nacht, duikt het koor opnieuw met enthousiasme in het eindejaars-repertoire. Niet alleen in onze thuisstad Leuven, maar ook in Bierbeek en in Genk. De Angelsaksische traditie van Christmas Carols blijft ook nu weer het uitgangspunt. Meer in het bijzonder putten we met plezier uit het repertoire van King’s College in Cambridge. Zowel traditionals als speciaal voor ginds geschreven werken sieren voorgoed het internationaal repertoire. Toch zetten we ook nu weer het meesterlijke motet Een Kint geboren in Bethlehem van Paul Schollaert centraal, waarbij elke strofe zijn eigen kleurrijke klankschildering krijgt. Het winters decor van Kerstmis krijgt gestalte in één van de kernstukken van het Camerata-repertoire: de tere Fyrsti Snjór (eerste sneeuw) van Bo Holten. Maar ervoor en erna staat telkens een compositie besteld bij één van onze eigen koorleden. Alex Deckmyn en Michiel Verfaillie beantwoordden de uitdaging con brio.

De concerten in Leuven en in Genk lopen bovendien in samenwerking met het hoog aangeschreven jeugdkoor Lirica (o.l.v. Jos Vencken). Zij brengen telkens één van die onverwoestbare klassiekers uit het Engelse koorrepertoire: de boeiende Ceremony of Carols van Benjamin Britten. Iets om naar uit te kijken dus.

16/12/2015 20:00 Sint-Hilariuskerk, Bierbeek
19/12/2015 20:00 Kapel van het Leo XIII-seminarie, Leuven
26/12/2015 15:00 O.L.Vr. van Fatimakerk Bret-Gelieren, Genk

Tickets via www.camerata.be/reservatie

Labels: