Camerata Aetas Nova, Leuven

o.l.v. Dieter Staelens

In 2000 werd Camerata Aetas Nova opgericht, een groep jonge musici die de traditie hoog in het vaandel draagt, maar het eigentijdse experiment niet schuwt.

Sinds zijn oprichting heeft het Leuvense koor onder de muzikale leiding van Dieter Staelens een boeiend parcours afgelegd met originele en inhoudelijk weloverwogen programma’s.
Daarbij luistert Camerata Aetas Nova aandachtig naar de gevestigde internationale koormuziek, maar verdiept zich tegelijkertijd ook in veelbelovende hedendaagse composities van eigen bodem.

Deze bijzondere aandacht voor de Vlaamse koormuziek is te horen op de cd’s "Hovenier van de
nacht
" (2007) en "Nachtlied" (2011). Kurt Bikkembergs schreef het titelwerk van de eerste cd: een uitdagende cantate voor koor, oboe d’amore en slagwerk, gebaseerd op het zestiende-eeuwse schilderij “De tuin der lusten” van Jeroen Bosch. De vierdelige koorcantate en tevens titelwerk van de tweede cd liet het koor componeren door vier verschillende componisten: Vic Nees, Raymond Schroyens, Michaël Vancraeynest en Maarten Van Ingelgem.

Daarnaast neemt Camerata Aetas Nova ook regelmatig deel aan koorwedstrijden en werd bekroond met de titel ‘Koor van het Jaar 2008-2009’. Tijdens zijn wedstrijdoptreden opende het koor nieuwe wegen, en experimenteerde met (zo schreven Klara en Canvas op hun website) "een onvoorspelbaar repertoire en een frisse presentatie."
De soms gewaagde programmaopbouw en de originele oplossingen voor beeld en beweging bij een koorconcert werden door de jury duidelijk geapprecieerd.